Mad til spæd- og småbørn

Har du brug for vejledning omkring mad til det lille barn, eller inspiration til madpakken til det lidt større barn?

Skal passe til barnets udvikling

Rigtig og alderssvarende ernæring er afgørende for jeres barns vækst og trivsel og formodentlig også for sundheden senere i livet. Derfor er det vigtigt, at I, lige fra jeres barn bliver født, sørger for at give barnet det helt rigtige at spise og drikke.

I Danmark anbefales det, at spædbarnets kost består af følgende tre perioder:

Mælkeperioden

Det anbefales, at barnet ammes fuldt ud til det er omkring 6 måneder. De fleste børn vokser som de skal og har det rigtig godt udelukkende på modermælk til de er ca. 6 måneder. Børn, der ikke bliver ammet, skal have modermælkserstatning. Modermælkserstatninger er tilpasset spædbørns behov fra fødslen og de første 5-6 måneder.

Et barn, der efter 4 måneder ikke bliver mæt af modermælk, kan starte med overgangskost.

Overgangsperioden

Fra barnet er 4-6 til 9 måneder, skal fast føde gradvis erstatte ca. halvdelen af brystmælken eller modermælkserstatningen.  

Med i familiens mad

Fra barnet er 9-12 måneder begynder barnet efterhånden at få mad som resten af familien, dog med lidt større energitæthed. Drikkemælk er stadig modermælk eller modermælkserstatning.

I kan læse mere om mad til spædbørn og småbørn i følgende pjecer: 

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan I finde flere gode råd og anbefalinger om mad til spæd- og småbørn (nyt vindue).

Mad til børnehavebarnet 

Når barnet bliver større, er der brug for andet inspiration til for eksempel madpakker. Sunde vaner, herunder mad og drikke, er vigtige komponenter for at børn kan udvikle sig optimalt og lære en masse. Børnehavedagene kan være lange, og det er derfor vigtigt, at jeres barn har en sund madpakke med, så der er nok energi til at lege og lære dagen igennem.

Lad jer inspirere af 'Gi' madpakken en hånd'

I folderen Gi' madpakken en hånd (nyt vindue)findes tips og inspiration til måder at inddrage de fem madvaregrupper i madpakken.

De 5 madvaregrupper er:

  • Brød – helst rugbrød eller fuldkornsbrød
  • Grønt – snackgrønt, salat eller pålæg 
  • Pålæg – kylling, kød, ost eller æg 
  • Fisk – mindst en slags fisk
  • Frugt – det friske og søde

'Gi' madpakken en hånd' er en simpel huskemodel. Hånden har fem fingre, som hver står for en madvaregruppe. Ved at huske hånden og inddrage alle fem madvaregrupper, er det nemmere at købe ind og lave en sund og varieret madpakke, der efterlever de officielle kostråd. (nyt vindue) 

Spørg jeres sundhedsplejerske

Hvis I har brug for rådgivning omkring jeres barns kost, kan I altid spørge jeres sundhedsplejerske. Er jeres barn startet i vuggestue, børnehave eller skole, er der også en sundhedsplejerske tilknyttet der, som I kan spørge til råds.

I finder links til oversigter over hvilke sundhedsplejersker, der er tilknyttet hvilke dagtilbud og skoler i boksen 'Se også'.

Siden er sidst opdateret 27. januar 2021