Trøske

Trøske ses som hvide pletter på tungen, i ganen og på det indvendige af kinderne.

Trøske kommer af en infektion med en svamp, der hedder Candida Albicans. Den findes mange steder og er uskadelig for voksne med et normalt immunforsvar. 

Hvis dit barn får hvidlige, mælkelignende belægninger i munden, har det muligvis trøske. Under belægningerne er mundens slimhinde ildrød, når man skraber det hvidlige lag af, og slimhinden kan også være øm. Barnet kan derfor have ondt, når det dier.

Da trøske smitter, kan du også få trøske på brystet, hvis du ammer. Dine brystvorter kan blive røde og skinnende, og du kan også få stikkende, brændende smerter i brystet, når mælken løber til eller efter amningen.

Hvad kan du gøre?

Ofte kan man tage trøske i opløbet. Du skal bruge noget danskvand, en skål og en ren stofble. Start med at vaske dine hænder og fyld danskvand i den rene skål. Vælg en danskvand med rigtig meget brus, for det er brusen, der er effektiv mod trøsken. Læg barnet på puslebordet, det skal helst være roligt. Tag noget ble omkring din finger, dyp det i danskvandet og rens en del af barnets mundhule, så belægningen kommer af. Flyt fingeren til et tørt sted på bleen og dyp i danskvand igen. Rens et nyt område af mundhulen (husk gane, tunge, gummer, indersiden af kinderne, læberne osv.) Når der ikke er flere belægninger tilbage, så er du færdig. Læg bleen til vask, vask dine hænder og skålen. Gentag behandlingen et par gange hver dag, når du ser belægninger eller ansatser til det. Efter et par dage skulle belægningerne gerne være væk. Hvis belægningerne ikke går væk, kan du kontakte lægen med henblik på, om det er nødvendigt med et svampedræbende middel.

Du kan også forsøge med danskvand på brystet. Husk at bruge en ny tot vat/ble til hvert bryst, hver gang du behandler dine brystvorter. Lad brystvorterne tørre godt, når du har ammet. Hvis ikke smerterne forsvinder, er der sandsynligvis behov for medicinsk behandling. Du må derfor konsultere din læge og forelægge problemet.

Andre ting du kan gøre

  • Skift ammeindlæg efter hver amning
  • Vask undertøj, sengetøj og håndklæder ved mindst 60 grader
  • Rengør og kog sutter, flaskesutter, ammebrikker og lignende i 5 minutter ved 100 grader. Skoldning er ikke nok.
  • Husk på god håndhygiejne efter bleskift og inden amning.