Arp

Rigtig mange børn får arp. Det er helt almindeligt. Arp er grå/brunlige skæl i hovedbunden.

Arp er en overproduktion af afstødte hudceller og fedtstoffer fra talgkirtler, der klæber dem fast til huden.

Arp kan forebygges ved at rede barnet grundigt med en tættekam eller en blød børste hver dag. Du skal rede både den ene og den anden vej og massere godt ned i hovedbunden.

Har barnet først fået de brunlige skorper, skal de fjernes. Herefter kan arp forebygges ved at rede barnet grundigt hver dag.

Sådan gør du, når du fjerner arp

Du har brug for lidt olie til hovedbunden, som kan løsne skællene. Det kan f.eks. være madolier. Det skal sidde i hovedbunden i nogle timer. Du kan eksempelvis gnide olien ned i hovedbunden om aftenen. Giv en bomuldshue på til næste morgen.

Næste morgen er skællene løsnet og kan skrabes af med tættekammen. Hvis nogle af dem stadig sidder fast i hovedbunden, kan du gentage behandlingen efter et par dage. Pas på, du ikke er for hård ved barnets hovedbund, den må blive rød, men der må ikke komme hul på huden.

Vask håret bagefter med en mild babyshampoo. Fontanellen, også kaldet den “den bløde plet”, tager ikke skade af at blive kæmmet. Arp kan brede sig til øjenbrynene og panden. Er du i tvivl om behandlingen, eller er arpen meget voldsom, kan du kontakte din sundhedsplejerske eller din praktiserende læge.