Børnesygdomme

Her kan du læse om to af de mest almindelige børnesygdomme, samt hvad du kan gøre hvis dit barn får dem.

Lus

Hvis du får besked om, at der er fundet lus i dit barns dagtilbud eller skole, skal hele jeres familie undersøges med en tættekam.

Det er kun familiemedlemmer med levende lus, der skal behandles. Hovedlus lever kun i menneskers hovedhår. Derfor vil familiens kæledyr ikke udgøre nogen smitterisiko.

Smitte sker ved tæt kontakt mellem hoveder, og det er mest børn i alderen 3-12 år der får lus.

Kan man forebygge lus?

Den eneste forebyggelse mod smittespredning er at rede dit barns hår igennem en gang om ugen med en tættekam, og hvis du finder lus straks starte behandling og give besked til jeres omgangskreds, herunder dagtilbud og skole.

Husk at holde øje

Undersøg altid dit barn for lus, hvis dagtilbud, skole mm. giver besked om, at der er fundet lus blandt nogle af de andre børn. Vær sikker på, at dit barn ikke har lus, når du sender det i skole eller dagtilbud efter ferierne.

Som forælder er det dit ansvar og pligt, at dit barn undersøges og behandles for lus.

Børnesår

Børnesår er meget smitsomt. Derfor skal du som forælder være opmærksomme på følgende symptomer hos dit barn:

  • Sårene begynder oftest som en lille rød plet
  • De ændrer sig hurtigt til en lille blære med gulligt indhold
  • Der udvikles væskende sår med gullig skorpe
  • De kan forekomme overalt på kroppen

Hvornår må mit barn komme i dagtilbud/skole igen?

Sårene kræver lægebehandling. Børn i indskolingen, det vil sige børnehaveklasse til 3. klasse må først komme i skole igen, når de er i behandling og sårene er tørret ind og skorperne er faldet af. Børn fra 4. klasse må komme i skole selvom de har børnesår, når de er i behandling.

Vigtigt med god hygiejne

Det er vigtigt, at du opfordrer dit barn til ikke at pille i sårene, og at barnet er omhyggeligt med håndvask, samt har rene, kortklippede negle.

For at dit barn, både af hensyn til sig selv og andre, skal mindske smittespredningen generelt, er det vigtigt, at alle indøver gode vaner omkring hygiejne – og især håndvask.

Hvad kan mit barn ellers fejle?

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, kan du læse om en lang række andre børnesygdomme og smitsomme sygdomme, som dit barn kan fejle.

Siden er sidst opdateret 5. november 2018